Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til fyraftenskoncerten:
En Kongelig Fødselsdagskantate
Ensemble Zimmermann med solister
ONS 15 NOV 2023 - 16:30
Riddersalen på Sønderborg Slot
Der er nok ikke mange der ved, at en af barokkens mest produktive og anerkendte komponister, Georg Philipp Telemann har skrevet en kantate til fejring af den danske kong Frederik V’s fødselsdag. Men det har han altså! Og den kantate bliver der lejlighed til at høre i Riddersalen på Sønderborg Slot ONS 15 NOV 16:30.
I forordet til kantaten skrev Georg Philipp Telemann:
De Danske, Norske og Tydske Undersaatters Glæde fremstillet udi en uskyldig og tilladelig Fornöyelse med Musique, og i en hellig Sang for Gud i Sandhed, Til vor allernaadigste Arve Herres og Konges Kong FREDERICH den Femtes Ære Paa Hans höye Födsels Dag den 31. Martii.
Gud være Kongens Skiold og Store Løn i hvor Han gaaer;
Så vil Her höres samme Sang og Bön om tyve Aar!
Kong Frederik V var konge i Danmark og Norge fra 1746 til 1766. Modsat sin fromme far, Christian VI ( konge 1730 - 1746 ) var den populære Frederik en livsnyder, der holdt af både kvinder, kunst og alkohol, og hans glæde over alkohol førte til, at regeringen blev overladt til overhofmarskallen Adam Gottlob Moltke og statsmanden Johan Hartvig Ernst Bernstorff. I Frederiks regeringstid fik både kunst og videnskab en opblomstring.
Fødselsdagskantaten er skrevet på bestilling af Odense Gymnasium, som dengang lå i det, der nu er en del af domkrikens Sct. Knuds Kirkes bygninger. Kantatens tekster skyldes Salomon von Haven, der dengang var sognepræst i Odense.
Kantatens tekster er på både dansk, tysk og latin og rummer finurlige små lovprisninger af den store monark og bønner om Guds beskyttelse over kongen og hele landet, ligesom den hylder både kongens økonomiske tilskud til skolen og hans tro dronninger Louise og Juliane Marie. I den latinske del bliver både Odin, Apollon og Gud Fader påkaldt.

Ensemble Zimmermann
Ensemble Zimmermann opfører værket for 2 sangsolister og barokorkester på 7 mand. Ensemblets størrelse gør det perfekt til slottets stemningsfulde og klangrige riddersal.De to sangsolister er sopranen Anna Maria Wierød og bassen William Jønch Pedersen.
Koncerten indledes med Telemanns ”Nationerne” for strygere og continuo, som beskriver en række lande i Europa gennem humoristiske karakterstykker. Koncerten varer ca. 1 time.
Læs mere om koncerten hos Museum Sønderjylland lige her 
Til koncerten er der gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 50,- kr. at deltage i arrangementet.
Elevatoren på Sønderborg Slot er ude af drift indtil 26. november.
Det er kun muligt at komme op til koncerten i Riddersalen ved at bruge trapperne.
Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til foredraget:
Om hjem og hjemlighed blandt ukrainske flygtninge i Danmark
Antropologen Jeanette Lykkegaard fortæller
ONS 8 NOV 2023 - 19:30
Riddersalen på Sønderborg Slot
Foredraget knytter sig til den aktuelle særudstilling på Sønderborg Slot ”Kroppen i Danmark – sjælen i Ukraine”, som bygger på Jeanette Lykkegaards forskning og interviews med en del af de ca. 40.000 ukrainske flygtninge, der opholder sig i Danmark som følge af krigen i deres land.
Jeanette Lykkegaard, der er ph.d. i antropologi og bl.a. har arbejdet blandt rensdyrnomader i Sibirien, vil ud fra sine undersøgelser belyse, hvordan det kan opleves at flygte fra sit hjemland og forsøge at skabe et hjem og et liv i et fremmed land. Vi kommer tæt på ukrainske flygtninges hverdag, deres sorger og deres forhåbninger. "Hjem er, hvor familien er", udtaler flere ukrainske flygtninge. Men familien er ikke længere geografisk samlet, da alle værnepligtige mænd stadig er i Ukraine. Foredraget giver indblik i, hvordan flygtningene plejer og vedligeholder deres nære relationer til de efterladte familiemedlemmer i forsøg på at skabe et hjem borte fra hjemmet.
Fra Ukraine til Danmark
Læs mere om foredraget hos Museum Sønderjylland lige her 
... og om den aktuelle særudstilling ”Kroppen i Danmark – sjælen i Ukraine” lige her 
De ukrainske flygtninge i Danmark følges af et forskerhold fra Københavns Universitet i projektet DARECO (The Danish Refugee Cohort), der har udsendt sin første rapport efter en omfattende spørgeskemaundersøgelse. Læs mere om rapporten og undersøgelsesresultaterne lige her 
Københavns Stadsarkiv arbejder også med registrering og dokumentation af de ukrainske flygtninges forhold i Danmark. Læs mere om dette projekt lige her 
Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For alle andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 85,- kr. at deltage i arrangementet. Dog kun 68,- kr. for indehavere af Museum Sønderjyllands årskort.
Elevatoren på Sønderborg Slot er ude af drift indtil 26. november.
Det er kun muligt at komme op til foredraget i Riddersalen ved at bruge trapperne.