Borgerkonge eller tyran? - Carsten Porskrog Rasmussen fortæller om Christian 2.

Museum Sønderjylland og Historisk Samfund for Als og Sundeved indbyder til det første af tre foredrag om renæssancefyrster.

Borgerkonge eller tyran?

Carsten Porskrog Rasmussen fortæller om Christian 2

TIR 28 SEP 2021 - 19:30

Riddersalen på Sønderborg Slot

cranach chrII3
Christian II malet af Lucas Cranach den Ældre

 Carsten Porskrog vil fortælle om Sønderborg Slots mest berømte beboer, Christian 2., som sad fængslet på slottet i 17 år fra . Hans liv var fuldt af dramaer. Han nåede magtens højeste tinder og faldt tilsvarende dybt.

Også kvinderne omkring ham er spændende. Han oplevede stormende forelskelse, men mistede sin elskede. Hans ægteskab var politisk bestemt, men endte med at blive lykkeligt om end kort. Og han gjorde en borgerlig kvinde til én af landets mægtigste personer.

Foredraget fortæller om kongens dramatiske liv og drøfter nogle af de spørgsmål, kongens liv rejser: Var han moderne konge eller tyran? Var han udygtig eller uheldig?

Der er som altid gratis adgang for medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved
... men husk at have kvittering for kontingentet med til dokumentation af, at du faktisk er medlem af foreningen
For alle andre end medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved koster det 75,- kr. at deltage i arrangementet.

  De næste foredrag i foredragsrækken på Sønderborg Slot om renæssancefyrster er

26 OKT - 19.30: Den gode landsfader. Hans den Ældre v/ Mikkel Leth Jespersen
  2 NOV - 19.30: Forsmået og energisk hertug med 23 børn. Hans den Yngre v/ Carsten Porskrog RasmussenInvitation til bogpræsentation / foredrag

Historisk Samfund for Als og Sundeved er medindbyder til præsentationen af Rasmus Glenthøjs og Morten Ottosens nye bog

Union eller undergang

Kampen for et forenet Skandinavien

og derfor indbydes alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved til at deltage i præsentationen, hvor forfatterne vil fortælle om bogens problemstillinger. Bogens tema er krigen i 1864 i en nordisk sammenhæng med oplæg til, at den hidtidige historie måske skal skrives om.

Præsentationen finder sted

MAN 20 SEP kl. 19:00

i den røde mødeboks på Alsion

Efter et oplæg ved de to historikere fra henholdsvis Syddansk Universitet og fra Krigsskolen i Oslo vil der være lejlighed til at købe bogen med rabat (kun 300,- i stedet for 399,95) og nyde en kop kaffe med kage til.

Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig senest 17. september på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Bogpræsentation Alsion 700

Udstillingskatalog som årbog for 2021

Historisk Samfund for Als og Sundeveds årbog for 2019 - Sønderjylland mellem dansk og tysk fra 1848 til i dag - var en særudgave af udstillingskataloget for de nyopsatte udstillinger om tiden fra Treårskrigen til nutiden.

Af flere årsager har foreningen netop besluttet af ændre de oprindelige udgivelsesplaner og her i sidste øjeblik valgt, at den kommende årbog for 2021 også skal være en særudgave af et af Museum Sønderjyllands udstillingskataloger - denne gang det flotte katalog til den meget spændende særudstilling på Sønderborg Slot med tilten "Kunstnernes Christian 2. – Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama".

Men det giver et problem, som vi hermed vil gøre opmærksom på!

Carl Bloch Christian IIÅrbogen for 2019 blev udsendt næsten samtidigt med åbningen af udstillingen om tiden fra 1920 til 2019, så da opstod problemet ikke. Men særudstillingen om Christian 2 i kunsten åbnede den 19. juni og årbogen plejer først at blive udsendt i december - lidt tæt på, at særudstillingen lukker igen den 2. januar 2022.

Det giver det problem, at de medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved, der besøger udstillingen - og køber udstillingskataloget - skal have i tankerne, at de senere på året vil modtage et næsten tilsvarende skrift som årbog for 2021.

Foreningen er indstillet på at få årbogen for 2021 udsendt så tidligt som muligt og forhåbentligt allerede først i november.

Alle medlemmer af Historisk Samfund for Als og Sundeved kan jo komme og gå på Sønderborg Slot uden at skulle have tegnepungen frem. Det gælder også i perioder med særudstillinger. Men husk altid at vise kvittering for betalt kontingent som adgangstegn til museet.

Og husk så også i de kommende måneder, at hvis du køber udstillingskataloget nu, får du senere på året et næsten tilsvarende skrift som årbog for 2021.

Tilmelding til turen "Vi besøger det tyske mindretal" LØR 18 SEP

 Så nærmer tiden sig for tilmeldingen til

Sensommerudflugten

LØR 18 SEP

"Vi besøger det tyske mindretal"
 
100bdn

Tilmelding:
Tilmeldingen skal ske hos Jens Verner Nielsen på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. fra tidligst ONS 25 AUG og til senest TOR 2 SEP med oplysning om navn og antal personer.

Ved tilmelding med mail er det vigtigt, at du afventer en bekræftelse af din tilmelding. Vi har tidligere oplevet medlemmer, der mødte forgæves op ved bussen. De havde sendt en mail, der aldrig var gået igennem til modtageren. Det kan altså ske!
Hvis du har problemer med din mail, kan du som absolut nødløsning bruge mobilnummeret 51 23 39 75.

Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 400,- kr. pr. deltager. Betalingen opkræves i bussen. Det er muligt at betale med MobilePay i bussen. Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Sølyst Kro.

Bismarckturm
Det bortsprængte Bismarckstårn på Knivsbjerg

Indhold:
Turen var oprindeligt tænkt som et af Historisk Samfund for Als og Sundeved bidrag til markering af 100 året for Genforeningen i 2020. Men så kom der jo noget corona-snusk i vejen, og vi udsatte turen til 2021. Tanken bag turen var rette opmærksomheden mod den befolkningsgruppe, for hvem Genforeningen i 1920 ikke var nogen glædelig begivenhed, men en skuffelse, der medførte et liv som udlændinge og mindretal i en fremmed stat. På turen skal vi stifte bekendskab med de udfordringer og problemer og de til tider meget dramatiske begivenheder, der ligger forud for nutidens fredelige samvirke de to nationaliteter imellem.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 09:00. Vi kører direkte til Knivsbjerg, hvor vi skal gå det sidste, stejle stykke til toppen af den 95 meter høje bakke. Undervejs vil turlederne Henning Ladefoged og Jens Verner Nielsen fortælle om stedets historie med holdt ved Langbehnhaus / Haus Knivsberg, ved Gedenkstätte / Ehrenhain og endelig helt oppe på toppen ved fundamenterne til det i 1945 bortsprængte Bismarckturm - og med den mest fantastiske udsigt.

prinsensportLangbehnhaus / Haus Knivsberg          vandtårnetGedänkstätte Knivsberg

På vejen gennem Aabenraa gør vi holdt på Michael Jepsens Plads, hvor vi hører lidt om Jepsen-slægtens betydning ikke bare for det tyske mindretal, men for flertallet også. Herefter er det ved at være tid til frokosten, som er en frokostplatte med sild, fire slags pålæg og en fiskefilet på Sølyst Kro ved Styrtom. Drikkevarer er for egen regning.

peterbuhlmonumentSølyst Kro - Styrtom - Aabenraa

Efter frokosten kører vi til Frøslevlejren / Fårhuslejren, hvor vi hører en introduktion til udstillingen om tiden efter Besættelsen, hvor mange af det tyske mindretals medlemmer sad internerede i Fårhuslejren.Efter foredraget er der tid til på egen hånd at gennemgå udstillingen.

reformertekirke
Frøslevlejren i dag
sctknudskirke
Fårhuslejren i 1945
sctmichaelis
Kværs Kro

Det sidste stop på turen bliver Kværs Kro, hvor der venter et velfortjent kaffebord. Og så slutter turen ca. 17:00 ved Sønderborg Slot.

P.S.: Vi havde oprindeligt regnet med og annonceret, at vi på turen også skulle besøge det nybyggede og nyindrettede tyske museum i Sønderborg - Deutsches Museum Nordschleswig - men desværre kunne vi ikke få et besøg passet ind i planen for heldagsturen. Men tag selv ind og besøg det meget spændende museum!

Informationer:
Der er mange oplysninger at finde på Internettet om det tyske mindretal og dets historie.

Mindretallet forening "Bund Deutscher Nordschleswigering" fortæller om foreningens mange funktioner og aktiviteter - også på dansk - lige her link 

Grænseforeningens Leksikon har mange artikler om det tyske mindretal bl.a. om Knivsbjerg og om Fårhuslejren. Fra artiklerne i Grænseforeningens Leksikon er der mange henvisninger til yderligere oplysninger om mindretallet.

Frøslevlejrens Museum har eget websted lige her  link

Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg har eget websted på dansk og tysk lige her  link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget mere at finde for den, der søger!

Generalforsamling 2021

Så prøver vi igen!

I forbindelse med kontingentopkrævningen først i januar blev årets generalforsamling annonceret til TOR 25 MAR. Det skulle vise sig at være lidt for optimistisk, så 28. februar blev der udsendt en besked om, at den varslede generalforsamling udsættes indtil myndighederne finder det forsvarligt, at vi mødes igen. 

Det gør de så nu om ikke ret længe. Derfor indkalder bestyrelsen nu til

Generalforsamling

 TIR 29 JUN 2021 kl. 19:00

 i

Menighedshuset på hjørnet af Østergade og Kongevej.

Foreningens vedtægter bestemmer, hvordan generalforsamlingen skal afvikles. Den skal holdes hvert år i marts måned. Indkaldelse skal sker ved annoncering i dagspressen eller ved skriftlig meddelelse til hvert medlem med mindst 21 dages varsel og med en dagsorden, der skal indeholde følgende punkter: I år blev vi så tvunget til at finde et andet tidspunkt end i marts måned.

Generalforsamlingen vil blive afviklet efter gældende corona-restriktioner om vaccinationspas, mundbild, håndsprit og afstand. Og så regner vi med, at de allerfleste af foreningens medlemmer er vaccinerede sidst i juni.

Foreningens vedtægter bestemmer, at den ordinære generalforsamling skal have dagsordenspunkterne:

1: Valg af dirigent
2: Formandens beretning
3: Regnskabsaflæggelse.
4: Behandling af indkomne forslag.
5: Valg af bestyrelsesmedlemmer.
6: Valg af 3 bestyrelsessuppleanter.
7: Valg af revisorer og revisorsuppleant.
8: Eventuelt.

De tre bestyrelsesmedlemmer på valg er Sigga Henriksen, Jytte Urban og Henning Jepsen. De tre bestyrelsessuppleanter, de to revisorer og revisorsuppleanten er på valg hvert år.

De to bestyrelsesmedlemmer på valg - Sigga Henriksen og Henning Jepsen - har tilkendegivet, at de er villige til at påtage sig bestyrelsesarbejdet endnu en valgperiode. Jytte Urban har oplyst, at hun ikke ønsker at tage imod et forslag om genvalg.

Bestyrelsen foreslår derfor, at generalforsamlingen genvælger de to bestyrelsesmedlemmer på valg - Sigga Henriksen og Henning Jepsen - og nyvælger den hidtidige suppleant Gunnar Callesen til erstatning for Jytte Urban.

Bestyrelsen foreslår endvidere genvalg af bestyrelsessuppleanten Lisbeth Kistrup, af de to revisorer Kirsten Todsen og Claus Kejser og af revisorsuppleanten Hanne Thrane. Endelig foreslår bestyrelsen nyvalg af Kim Løndal og Peter Jordt som suppleanter til bestyrelsen.

Forslag, som ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage inden generalforsamlingen.

Læs mere: Generalforsamling 2021