Her er du : Forsiden Nyheder
 
Nyheder - og hvad der har været det!
Sommerens orgelkoncerter 2018 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Fredag, 13. Juli 2018 19:10

Museet på Sønderborg Slot arrangerer også denne sommer en række koncerter med det enestående renæssanceorgel i Dronning Dorotheas Kapel.

orgelkoncerter2018

Det er nu nittende år, disse sommerkoncerter arrangeres i samarbejde med både lokale og tilrejsende musikere.

Der er planlagt fem koncerter i løbet af sommeren. Programmet for de fem koncerter ser således ud:

LØR 21 JUL
Kl. 12.30
Frank Laue
LØR 4 AUG
Kl. 12.30
Helge Granum
SØN 12 AUG
Kl. 16.00
Marco Giuliani
LØR 25 AUG Kl. 12.30 Anne Agerskov
LØR 8 SEP Kl. 12.30 Ulrik Spang-Hanssen 

 

franklaue

        helge-granum
Frank Laue, Egernsund.
Organist ved Dybbøl Kirke.
Helge Granum, Sønderborg.
Tidligere organist ved Sct. Marie Kirke.
anneagerskov UlrikSpang-Hanssen
Anne Agerskov, Sønderborg.
Organist ved Sct. Marie Kirke.
Ulrik Spang-Hanssen, Assens
Professor på Det Jyske Musikkonservatorium

 Som noget helt nyt skal der i år betales entré til koncerterne. Billetprisen er 50,- kr.

Yderligere oplysninger hos Hanne Thrane på telefon 65 37 07 87 eller med mail til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. .

 

 

 

 

 
Billeder fra turen til Sikringsstilling Nord LØR 16 JUN 2018 PDF Udskriv Email
Skrevet af Administrator   
Fredag, 22. juni 2018 10:41

Billedserien fortæller om busturen "På sporet af Første Verdenskrig i Sønderjylland" LØR 16 JUN 2018 med 50 deltagere. Sten Boye Poulsen og Henning Ladefoged Sørensen var kyndige vejledere på turen bistået af foreningens formand, Frede Tychsen.

Turens første stoppunkt var Zeppeliner Museet i Tønder, hvor vi efter en lidt hektisk start fik en spændende fortælling om de store luftskibe ved René Rasmussen. Herefter besøgte vi udvalgte dele af Sikringsstilling Nord / Sicherrungsstellung Nord. De første stop var bunkerne i Øster Gasse og den nyfundne bunker "Elfriede" i Arild Ferieby.

34 SikNord18 640

Efter frokosten på "Kløver Es" / Hellevad Kro fortsatte turen til det enorme anlæg ved Gammelskov og inden kaffen med lagkage på Slukefter Kro, nåede vi anlægget i Strandelhjørn. Snusk og kulde gjorde, at vi efter kaffen blev i bussen ved anlægget i Lerskov, men i Andholm var vejret igen til en tur rundt i anlægget. Turen sluttede ved Mindehøjen i Broager.

En af deltagerne på turen, Jens Madsen har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download.  Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet. Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning. Desuden har Sten Boye Poulsen og Jens Verner Nielsen fra turudvalget bidraget med billeder til serien. Der er foretaget er udvalg af billederne efter det princip, at der gerne skulle være turdeltagere med på billedet. Billederne er forsøgt puslet ind i kronologisk orden. Billedseriens enkelte billeder har ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien fra turen til Sikringsstilling Nord kan findes lige her link

 

 

 
Billeder fra turen til Odsherred 23 - 25 MAJ 2018 PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Lørdag, 09. juni 2018 23:21

Billedserien fortæller om busturen til Odsherred i dagene fra ONS 23 AUG til FRE 25 MAJ 2018 med 30 deltagere og med Tom Specht som en meget kyndig turguide.

Odsherred18 067

Turens højdepunkter var besøg på Dragsholm slot med frokost og rundvisning, besøg i flere spændende kirker som f.eks. Fårevejle Kirke og Højby kirke, turen gennem de naturskønne Veddinge Bakker og gennem det helt specielle landskab over den tørlagte Lammefjord.

En af deltagerne på turen, Jens Madsen har igen været så venlig at stille sine billeder til rådighed for foreningens medlemmer til gennemsyn og evt download. Jens Madsens originale billeder er meget fornemme og af høj kvalitet. Men til brug på foreningens websted er disse billeder stærkt tilpasset til nem og hurtig visning og der er valgt 100 biller ud af Jens Madsens oprindelige godt 250 billeder. Billedseriens enkelte billeder har således slet ikke originalernes størrelse eller skarphed og er derfor ikke særligt egnede til download og udskrivning.

Billedserien om turen til Odsherred kan findes lige her link

 

 
Brug af persondata PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Tirsdag, 05. juni 2018 21:27
EUs persondataforordning blev gældende lov i hele EU 25 MAJ 2018
 
Historisk Samfund for Als og Sundeved er i forordningens forstand dataansvarlig og databehandler, der udfører databehandling af medlemmernes persondata og derfor underlagt persondataforordningens bestemmelser.
 
Det overordnede mål med persondataforordningen er at sikre den enkeltes ret til og ejerskab af egne persondata. Den enkelte kan så bytte sine data for en modydelse som f.ex. et medlemskab af en forening.

Den enkelte bevarer sit principielle ejerskab og ret til at kende til brug af sine data, og dermed rettigheder til at få rettet i sine data og til at få slettet sine data.

Historisk Samfund for Als og Sundeved må som databehandler i forordningens forstand kun databehandle - indsamle, gemme, udveksle, slette - persondata i det omfang, det er nødvendigt for at yde modydelsen - altså medlemskabet.

Men der er altså nok ikke er nogen databehandler i hele Europa, der udfører mindre databehandling end Historisk Samfund for Als og Sundeved. Vi databehandler kun, hvad det enkelte medlem selv har oplyst og bruger kun dataene til den helt nødvendige drift af foreningen.

Som dataansvarlig har Historisk Samfund for Als og Sundeved en dokumentationspligt over for medlemmerne til at oplyse om, hvilke data vi indsamler, og om hvordan vi behandler og gemmer og udveksler og sletter disse persondata.

Historisk Samfund for Als og Sundeved har valgt at opfylde denne dokumentationspligt over for medlemmerne ved at formulere en privatlivspolitik, der beskriver vores databehandling af medlemmernes persondata og offentliggøre denne privatlivspolitik på foreningens websted www.hsaos.dk.
 
privatlivspolitik
 
Det direkte link til den nye privatlivspolitik er lige her link
 
 
 
Tilmelding til sommerturen LØR 16 JUN PDF Udskriv Email
Skrevet af Jens Verner Nielsen   
Mandag, 21. maj 2018 20:09

Så er der åbnet for tilmelding til

Sommerudflugten

LØR 16 JUN 2018

Spor efter
Første Verdenskrig

SikNordKort500Kort over Sikringsstilling Nord


Pris:
Prisen for årets sommerudflugt er 450,- kr. pr. deltager. Betalingen i kontanter opkræves i bussen.  Prisen inkluderer alt andet end drikkevarer til frokosten på Hotel Kløver Es i Hellevad.

Indhold:
Her i 2018 bliver afslutningen af Første Verdenskrig i 1918 markeret med mange arrangementer og udgivelser - og altså også med en bustur arrangeret af Historisk Samfund for Als og Sundeved. Vi har valgt at lade årets sommerudflugt være en tur Sønderjylland rundt for at opsøge de steder, hvor der stadig er spor efter Første Verdenskrig. Det betyder, at forskellige dele af det enorme fæstningsanlæg Sikringsstilling Nord / Sicherungsstellung Nord bliver væsentlige stoppunkter på årets heldagstur.

Busturen starter fra P-pladsen ved Sønderborg Slot kl. 08:00. Vi kører direkte mod Tønder, og på turen vil Sten Boye begynde på fortællingerne om Sikringsstilling Nord.  I Tønder gør vi holdt ved Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder, hvor vi skal se og høre om sporene efter den store base for luftskibe. Vi skal se en film med bl.a. autentiske optagelser af de kolossale luftfartøjer, og vi får en guidet rundtur i museets afdeling om Zeppelinerbasen. Guide på rundvisningen bliver en af museets frivillige, René Rasmussen, som vi også kender som museumsinspektør hos Museum Sønderjylland.

zeppelinerbasenZeppelinerbasen i Tønder

Fra Tønder fortsætter vi nordpå til Øster Gasse, hvor en næsten intakt ammunitionsbunker er et af de østligste dele af Sikringsstilling Nord. Herfra fortsætter vi til Arild, hvor mandskabsbunkeret "Elfriede" midt i Arild Ferieby er en af de senest udgravede dele af fæstningsanlægget. Så er det ved at være frokosttid, og vi kører til Hellevad, hvor vi på Hotel Kløver Es får en lækker frokost med et pølsepålæg suppleret med lun leverpostej og lun fiskefillet og to slags ost. Drikkevarer til frokosten er for egen regning.

andholm500
Andholm
        

Gammelskov 103Gammelskov

Strandelhjørn 112
Strandelhjørn

Elfriede 098 
"Elfriede" - Arild Ferieby

Efter frokosten kører vi op til det meget store anlæg ved Gammelskov, hvor vi skal rundt mellem de store betonbrokker, der er efterladt efter sprængningerne i årene 1923 til 1926. Her vil det være nyttigt med praktisk fodtøj og måske en lommelygte.

Næste stop bliver også ved et stort kanonbatteri. Denne gang ved Strandelhjørn, hvor der er rester af to mandskabsrum og en kanonstandplads til en 24 cm kanon, en bevaret batterigrav og to intakte ammunitionsrum. Herefter kører vi til Slukefter Kro, hvor vi får kaffe med lagkage.

broagermindehøj500Mindehøjen i Broager

Efter kaffen besøger vi endnu to dele af det store fæstningsanlæg, det store batteri Andholm med mandskabs- og ammunitionsbunkere og plads til en svær jernbanekanon og endelig batteriet Lerskov med spor efter kanonstilling til 24 cm kanon og med stort intakt mandskabsrum.

Herefter går turen sydpå igen. Undervejs vil Henning Ladefoged fortælle om verdenskrigens konsekvenser og tab i menneskeliv og om nogle af de mindesmærker for krigens faldne, der står på næsten hver eneste kirkegaard i Sønderjylland. Sidste stop bliver ved det eneste mindesmærke, vi fandt plads til på turen. Vi stopper ved Broager Kirke, hvor foreningens formand Frede Tychsen vil fortælle om mindehøjen for de 190 mænd fra Broager sogn, der aldrig kom tilbage fra krigen. Og så regner vi med at være tilbage ved Sønderborg Slot ca. 17:30.

Som det vil fremgå af ovenstående beskrivelse vil der blive en del slendren og traven på turen, så medlemmer, der har problemer med bentøjet, må nok hellere vente til en anden gang.

Turen er som tidligere tilrettelagt af turudvalget med Povl Christian Callesen, Henning Ladefoged Sørensen og Jens Verner Nielsen som medlemmer. Men denne gang er udvalget suppleret med Sten Boye Poulsen, der gennem mange år har været optaget af forholdene omkring Sikringsstilling Nord / Sicherungsstellung Nord og har erhvervet en meget stor viden om anlæggene.

Informationer:
Der er rigtig mange oplysninger om Første Verdenskrig at finde på Internettet. Her er Google din ven, som du kan fordre med hittepåsomme søgeord.

Helt overordnet er det meget store webprojekt denstorekrig1914-1918.dk, som René Rasmussen og Hanne Cordes Christensen fra Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og Martin Bo Nørregård fra Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er redaktører af.

Martin Bo Nørregård har også anlagt sit eget webprojekt Verdenskrigens Spor - i Sønderjylland. Til dette projekt er der også udviklet gratis apps til iPhone, iPad og Android.

Zeppelin- & Garnisonsmuseum Tønder har eget websted lige her link

Og museet har samlet en lang række henvisninger til supplerende oplysninger lige her link

Støtteforeningen for Sikringsstilling Nord har et websted med en grundig kortlægning af anlægget lige her  link

Støtteforeningens kort med oplysninger om de enkelte dele af anlægget ligger lige her link

... og så har Sten Boye Poulsen samlet oplysninger og billeder fra Sikringsstilling Nord  lige her link

... og sådan kunne vi blive ved. Der er meget, meget mere at finde for den, der orker!

 

 
<< Første < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste > Sidste >>

Side 1 af 18